Wątróbka z jabłkami i majerankiem

Mięsa

Składniki:

  • 190g wątróbki z indyka (po wycięciu wszystkich żyłek)
  • 1 jabłko ( ok. 80g)
  • cebula
  • sól, majeranek
  • 180g ziemniaków
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 5g oleju kokosowego rafinowanego (do smażenia)
  • 5g masła

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, rozgnieść praską na puree. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na większe kawałki. Wątróbkę oczyścić z żyłek, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, obsmażyć wątróbkę z obu stron, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 7 minut. Dodać cebulę, posolić i dusić jeszcze 5 minut. Następnie dodać kawałki jabłka, całość doprawić majerankiem i dusić kolejne 5 minut.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2XME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy