Sałatka Waldorf z kurczakiem i selerem naciowym

Mięsa

Składniki:

  • 210g filetu z kurczaka
  • 1/2 – 1 łodyga selera naciowego
  • 1 małe lub 1/2 dużego jabłka (80g)
  • 1-2 garście mixu sałat z rukolą
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • 2 grubo posiekane orzechy włoskie
  • sól, pieprz, tymianek
  • posiekany szczypiorek
  • grzanki (z 50g białego pieczywa) lub 50g razowego pieczywa na zakwasie

Przygotowanie:

Filet pokroić na większe, w miarę płaskie kawałki (pojedynczy filet na 2 części, grubszą i cieńszą, grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze kawałki). Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec 15 minut w 220 stopniach C. Pieczywo pokroić w kostkę, rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec przez 8-10 minut w 200 stopniach C. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie półplasterki. Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sałatą, selerem, jabłkiem i pokrojoną na plasterki rzodkiewką. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, posypać grzankami i orzechami.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy