Sałatka z makaronem razowym, grillowanym kurczakiem, cukinią i fasolką

Mięsa

Składniki:

  • 210g filetu z piersi kurczaka
  • 50g makaronu razowego
  • mała cukinia lub 1/2 średniej ok 150g
  • 100 -150g fasolki szparagowej (mrożonej, ciętej)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę ugotować w wodzie lub na parze. Przełożyć do miski, wymieszać z oliwą i musztardą. Cukinię umyć, ew. obrać i pokroić na cienkie plasterki. Grillować na średnio rozgrzanej patelni grillowej, aż pokryje się ciemnymi paskami, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie. Dodać do sałatki. Filet pokroić na większe, w miarę płaskie kawałki (pojedynczy filet na 2 części, grubszą i cieńszą, grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze kawałki). Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grillować na średnio rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony, przykryć (pokrywką, lub folią aluminiową), zmniejszyć ogień do minimum i grillować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, ew. pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sałatką.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

 

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy