Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-pieczarkowym

Mięsa

Składniki:

  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • 100g pieczarek (kilka – ok 5 )
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka śmietany
  • natka pietruszki do posypania

 

puree :

  • 200g ziemniaków
  • 150g kalafiora (może być mrożony)
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka masła

ewentualnie dodatkowo: brukselki, fasolka szparagowa

Przygotowanie: 

Ziemniaki umyć, obrać i kroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać różyczki kalafiora, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości ok 20 minut. Odcedzić i rozgnieść praską na puree, dodać masło i chrzan, wymieszać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na 1,5 cm plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Zmniejszyć ogień, dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości mięsa ok 25 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy