Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Mięsa

Składniki:

 

  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • łyżka śmietany 18%
  • kilka suszonych grzybów
  • ew. łyżka posiekanej cebuli
  • sól, pieprz

puree ziemniaczano-paprykowe:

  • 200g ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżeczka masła
  • odrobina słodkiej papryki w proszku

sałatka z kapusty pekińskiej:

  • 1/2 -2/3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc. Gotować w wodzie w której się moczyły przez ok 30 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać obraną i pokrojoną paprykę, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości ok 20 minut. Odcedzić, dodać masło i paprykę w proszku, rozgnieść praską na puree. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na 1,5 cm plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby razem z wywarem i ew. cebulę. Zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości mięsa. Podawać z puree i sałatką.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2XME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy