Kurczak po chińsku

Mięsa

Składniki:

  • 210g filetu z piersi kurczaka
  • 50g ryżu białego
  • kawałek pora
  • mała marchewka
  • 1/2 papryki
  • ekologiczny sos sojowy
  • imbir, papryka chili
  • 2 łyżki nasion sezamu

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, pokroić w wąskie słupki. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym, i obsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku tłuszczu (lub na odrobinie oleju kokosowego).  Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy, przykryć i dusić przez 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kurczaka z warzywami, posypać sezamem.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy