Filet z indyka w sosie śmietanowo – musztardowym

Mięsa

Składniki:

  • 210g filetu z indyka
  • 200g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 100g różyczek brokułu  i 100g żółtej fasolki szparagowej (lub innych dowolnych warzyw, mogą być mrożone)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Filet pokroić na kawałki, obsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut. Wymieszać ze śmietaną i musztardą francuską. Ziemniaki umyć i obrać, ugotować w osolonej wodzie (można rozgnieść na puree i wymieszać z łyżeczką masła, wtedy do mięsa dodajemy tylko łyżkę śmietany). Ziemniaki można także upiec: ziemniaki umyć, obrać, pokroić w słupki. Wymieszać z łyżeczką masła, posolić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut). Warzywa ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Przed podaniem mięso posypać natką pietruszki.

 

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.

Zobacz inne przepisy