BLOG KULINARNY

13.09.2016
Tagliatelle z kurczakiem, dynią i kurkami

Składniki:

  • 210g filetu z kurczaka
  • 100g kurek (poza sezonem można użyć pieczarek)
  • 200g pokrojonej w 1 cm kostkę dyni (bez skórki i gniazda nasiennego)
  • 50g makaronu
  • 50g śmietany 18%
  • sól, pieprz, tymianek
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić na kawałki. Mięso oczyścić z błon, pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsmażyć, dodać kurki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez ok 20 min, 5 minut przed końcem dodać dynię. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.

dsc_0858

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.