BLOG KULINARNY

12.09.2016
Kurczak z batatami, śliwkami i rozmarynem

Składniki:

  • 210g filetu z kurczaka
  • 200g batata (ok. 1/2 batata)
  • 2 renklody (ok. 100g)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, imbir, rozmaryn

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon, pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Batata obrać i pokroić w 1 cm kostkę. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsmażyć, dodać batata, doprawić solą, pieprzem, imbirem i rozmarynem. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez ok 20 min, aż batat będzie miękki. Minutę przed końcem wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać pokrojone na kawałki śliwki. Przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek.

dsc_0835

Wszystkie publikowane przez nas przepisy są zbilansowane według następujących wartości (+/-10%) :
525kcal, 45g białka, 55g węglowodanów, 18g tłuszczów
Kaloryczność i proporcje makroskładników są zgodne bazą dużego posiłku programu 2xME. Chcąc uzyskać wartości odpowiadające bazie małego posiłku (350kcal +/-10%) należy użyć o 1/3 mniej ilości każdego składnika.

Chcesz wiedzieć dlaczego warto komponować posiłek według powyższych proporcji?
Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.