BLOG KULINARNY

1.09.2016
Jaglana tarta dyniowa

Składniki spód:

  • 250 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • łyżka erytrytolu
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienie:

  • 500 g dyni (bez skórki i gniazda nasiennego)
  • 170g suszonych moreli
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy wodę i zagniatamy delikatnie do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Wykładamy nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Dynię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Suszone morele drobno siekamy. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia i morele będą już miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Ostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do piekarnika na 20 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170°C.

Dwa rozbełtane jajka mieszamy z chłodną masą dyniową i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy ok 35-45 minut.

Całość: 2577 kcal

1/12 – ok. 215 kcal – deser mały schematu 2XME (250kcal+/-10%)

1/8 – ok. 322 kcal – deser duży schematu 2XME (350kcal+/-10%)

DSC_0794 (1)

Chcesz stworzyć własny program redukcji tłuszczu nie wymagający dużego zaangażowania z wykorzystaniem naszych przepisów? Przeczytaj książkę 2XME i dowiedz się jak wyrzeźbić swoje ciało bez zbędnego wysiłku.